Start | Lägenheten | Priser/villkor | Resvägar | Gavorrano | Golf | Rundturer & Tips | Galleri | Kontakt
Gavorrano
Färskt bröd
Mattips & Barer
Post & Bank
Sjukdom
Gavorrano

Gavorrano är en liten by i södra Toscana som ligger på en kulle eller snarare uppe på en bergssida. Den ligger utanför turiststråken, är litet avsomnad och nöjeslivet består mest av "gubbarna" på torget. Nedanför byn utbreder sig en slätt som slutar vid Medelhavet och den närmaste staden Follonica. Uppe från byn ser man havet, Elba och vid siktigt väder även Corsica. Skymd bakom ett berg ligger ön Montechristo.

I Gavorrano har man tidigare främst livnärt sig på den nu nedlagda gruvan. Därför finns här ett radikalt förflutet som idag främst märks genom att kommunen inte är något av Berlusconis starkare fästen.

Caféer & Restauranger
Trots det stillsamma livet finns här två barer, ett café och tre restauranger.

Kultur och nöjen
Vid den gamla gruvan i byns utkanter har man byggt ett mycket intressant gruvmuseum och i dagbrottet en teater och musikscen – Teatro delle Rocce. Här ges under sommarsäsongen allt från opera och musikal till folkmusik, jazz, rock och teater. Runt den 10-11 augusti hålls där också "Calicie delle stelle" en feslighet med provsmakning av traktens alla viner, ostar skinkor o.s.v. som avslutas med ett stort fyrverkeri. Den största kulturella festen är dock Il salto della Contessa som mestadels hålls den första söndagen i augusti. Den är upplagd som en historisk cortege – Corteo storico – med teatraliska inslag.

Deltagarna är klädda i medeltida kläder och man gestaltar ett gruvligt svartsjukedrama som en gång i tiden försiggick inom och emellan traktens två viktigaste adliga släkter – Pannocchieschi och Tolomei.

Denna sydvästra del av Toscana som också kallas Maremma har en alldeles egen historia som dock inte ska berättas här.

Tillgång till bil
Visserligen finns en liten livsmedelsaffär, två små delikattesaffärer, en brödbil som körs av den lokale konstnären Leonardo, ett konditori, tobaksaffär, apotek, bank och post i byn men om man skall ha riktig behållning av vistelsen behöver man ha tillgång till bil för att nå havet, sevärdheter, vingårdar och olivoljetillverkare.

Med bil tar man sig ner till de vidsträckta badstränderna på 15 minuter och till den närmsta golfbanan på högst 10 minuter. Det tar ca 1 timme och en kvart till Pisa (ca 11 mil), 45 minuter - 1,5 timma till Siena (9 mil) beroende på trafiksituation och vägval, ca två timmar till Florens (20 mil) och 2 -3 timmar till Rom (20 mil).
Ladda ned som pdf »
Bildgalleri »
Synpunkter eller önskemål om sidan, maila mia@singsing.se