Start | Lägenheten | Priser/villkor | Resvägar | Gavorrano | Golf | Rundturer & Tips | Galleri | Kontakt
Resvägar
Flyg & hyrbil
Hyrbil från Ciampino
Hyrbil från Pisa
Bila från Sverige
Bila från Sverige

Det är ca 260 mil enkel resa från Södertälje. Det är skönast med minst två övernattningar men det går också med en. I Sverige finns tre olika vägval: Bilfärja från t.e.x. Trelleborg till Tyskland, bil över Öresundsbron eller färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Om man åker färjan till Tyskland och beställer sovhytt tjänar man både milpengar och får fördelen av att transporteras under sömnen. Det kan vara värt att ta med i en priskalkyl. För det mesta har vi åkt via Helsingborg-Helsingör. Det är ca 10 mil närmare än om man åker över Öresundsbron och det är fortfarande något billigare. Därifrån har vi fortsatt till Rödby och tagit färjan till Puttgarden (ca 700 kr).

Över Brennerpasset
Ganska snart övergår vägen i Tyskland till motorväg som man åker mot Hamburg, Hannover, Kassel och Würtsburg. Där har vi av tyska vänner fått rådet att vika av mot Nürnberg och München och sedan följa vägen mot Innsbruck och Brennerpasset (Brennero).

För att få åka den korta biten genom Österrike krävs att man har köpt ett motorvägskort som kostar litet olika beroende på hur lång tid det skall gälla (mellan 75-150 kronor). Korten säljs på bensinstationer och speciella vignettestationer som finns nära gränsen. Brennerpasset kostar ca 100 kronor, som betalas när man kommer fram till betalstationen. Väljer man sedan att köra autostradan på den italienska sidan så långt man kan till Gavorrano blir motorvägsavgiften ca 300 kronor.

Firenze och Siena eller Parma och Pisa
Vilken väg man än väljer att åka i Italien så skall man från början rikta in sig mot Verona och därefter Modena. Där kan man sedan antingen välja att åka mot Parma, La Spezia, Pisa och Livorno eller mot Firenze och Siena. Det kan gå på ett ut vilken väg man väljer men troligen är vägen via Parma något längre men snabbare. Själva tycker vi att vägen över Parma är vackrare och roligare att köra när man skall återvända till Sverige från Gavorrano. På nervägen skyms de mycket vackra bergen av en stor häck som skiljer de båda körriktningarna på autostradan mellan La Spezia och Livorno.

Firenze/Siena
Om man väljer vägen över Firenze skall man fortsätta förbi Siena mot Grosseto tills man kommer fram till Civitella Marittima. Där tar man av mot Roccastrada. På skyltarna kan det antingen stå Roccastrada eller Follonica. Vid vägkorsningen nedanför Roccastrada fortsätter man mot Ribolla och Follonica. På höger sida kan man så småningom skymta Roccatederigi och Monte Massi uppe bland bergen. När man sedan har Monte Massi rakt fram i färdriktningen tar man av till vänster mot Ribolla strax nedanför kullen. Kör vidare genom Ribolla och efterhand börjar det dyka upp skyltar mot Gavorrano Scalo. Följ dem vidare och ta av mot Follonica/Gavorrano Scalo direkt till höger efter det att du åkt under en motorvägsbro. Vägen leder vidare upp i en krok över en viadukt. På andra sidan skall man sluta följa pilarna mot Gavorrano Scalo och istället ta av till vänster mot Gavorrano och Follonica. Efter några hundra meter på den följande raksträckan finns en skylt som pekar mot Gavorrano. Sväng av till vänster och följ vägen till en T-korsning, Bagnio till höger och Gavorrano till vänster. Därefter är det bara att följa den krokiga vägen upp till byn. När man kommit så långt att det ser ut som man skall köra in i ett stenbrott gäller det att ta det försiktigt. Där kommer en mycket skarp vänster- kurva som man skall hålla ordentligt ut till höger i för att inte komma ut i fel körbana. Väl uppe i byn kommer du till en ny T-korsning. Där rakt fram på det lilla torget med fontänen skall ni försöka hitta en parkeringsplats. Om du kommer på en måndag måste du senare flytta bilen för att inte få böter (det är en liten marknad på parkeringen på tisdag morgon/förmiddag). Till höger (om du kommer från parkeringen) ligger via Guiseppe Bandi där ni skall hämta nycklarna hos Kristina Cassepierre i nummer 29.

Parma/Pisa
Om man väljer vägen över Parma skall man vara litet vaken när man närmar sig La Spezia så att man inte viker av från motorvägen och hamnar inne i stan (det har vi gjort). Följ i stället skyltarna mot Pisa, Livorno och Roma. Strax innan Livorno delar sig vägen åter. Där är det enklast att fortsätta på motorvägen mot Roma. Följ vägen fram till betalstationen som avslutar den avgiftsbelagda autostradan. Därifrån går en avgiftsfri motorväg mot Follonica, Grosseto och Roma. Följ den så att du senare kör förbi Piombino, Follonicas olika infarter och Scarlino. Därefter kommer Gavorrano. Efter avfarten kommer man in i en rondell. Följ skyltarna mot Gavorrano, över en bro över järnvägen som slutar i en skarp kurva. Strunta i skylten som pekar till vänster mot Bagnio di Gavorrano direkt efter kurvan. Fortsätt istället rakt fram några hundra meter och ta till höger mot Gavorrano. Följ vägen rakt fram mot Bagnios enda rödlyse. Ta där av till vänster. Vid slutet av den långa raksträckan inne i byn ser man då Gavorrano uppe på bergssidan i färdriktningen och ni kan följa samma anvisningar som anges under Firenze/Siena. Om ni trots allt kommit in i Bagnio från ett annat håll så är ni redan på denna raksträcka. Fortsätt då rakt fram vid rödlyset.

Över St:Gotthardspasset
Como, Milano, Genua
På senare tid har vi åkt en alternativ väg som är minst lika bra och vacker. Genom Tyskland har vi kört utefter Rhendalen och i Hannover antingen valt att åka mot Köln eller Frankfurt/Karlsruhe. Om man väljer Köln, åker av motorvägen vid Koblentz och följer floden får man uppleva en vacker sträcka där man också passerar Loreleiklippan. Om man sedan riktar in sig på Basel och tar vägen över St. Gotthardspasset till Lugano, Como, Milano och Genua så passerar man många vackra sjöar och alpmiljöer. I Schweiz måste man lösa ett motorvägskort för ca 250 kronor men å andra sidan kostar inte vägen över eller tunneln under St. Gotthardspasset något. Comosjön ser man inte från motorvägen men det kan vara värt att göra en avstickare mot sjön. Från Genua följer man vägen mot La Spezia eller Roma. Väl i La Spezia går man över till vägbeskrivningen Parma/Pisa ovan.

Biltåg
Ett sätt att göra resan lättare och snabbare är att använda sig av biltåg. Vi har själva åkt mellan Hamburg och München och mellan Verona och Hamburg. Det går till så att man kör ombord bilen på ett tåg i Hamburg, Altona stationen, på kvällen. Där får man en liggkupé och man kan beställa frukost av konduktören. Däremot serveras inte alltid mat så ta med er middag om ni inte redan har ätit. Man somnar sedan i Nordtyskland och vaknar på morgonen i München alt Verona. Visserligen kostar det pengar men man har färdats under natten, klarat av den kanske tråkigaste delsträckan och sparat både bensin och annan övernattningskostnad.

Att göra en dagsresa mellan Stockholm och Hamburg är inte orimligt. Senast åkte vi från Södertälje kl. 10.30 och var i Lübeck kl. 8 på kvällen. Med en tidig start kan man klara att vara i Hamburg tills man ska borda tåget vid 18-tiden. De gånger vi åkt har vi bokat en hel kupé för oss själva oavsett om vi bara varit två personer. Det är obetydligt dyrare än att bara beställa enstaka platser och dela kupé med andra. Biljetterna kan inte längre beställas genom SJ men man kan hitta turlistor och priser på nätet HYPERLINK http://www.autozug.de www.autozug.de och få hjälp att beställa biljetter genom en resebyrå i Malmö tel. 040-10 25 30. Hamburg Altona kan man nå på tel. 0049 40 39 18 42 52.
Ladda ned som pdf »
Synpunkter eller önskemål om sidan, maila mia@singsing.se